Lymfoedeem
Lymfoedeem is een zwelling van weefsel door ophoping van lymfevocht als gevolg van een verstoring van het evenwicht tussen lymfeaanvoer en -afvloed. Lymfoedeem is een erg vervelende chronische aandoening waarbij klachten ontstaan zoals zwelling, zwaar gevoel in armen of benen, bewegingsbeperking en tintelingen. Soms zijn er ook pijnklachten aanwezig. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem gerust contact op.
Lymfoedeem is een abnormale ophoping van lymfevocht in één of meerdere lichaamsdelen (meestal armen en/of benen). Lymfevocht is een heldere lichaamsvloeistof, rijk aan eiwitten, witte bloedcellen en afvalstoffen. Lymfevocht stroomt door het lymfestelsel dat bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. Dit systeem is niet alleen belangrijk voor de afweer, maar ook voor de afvoer van (overtollig) vocht uit de weefsels. Lymfoedeem ontstaat als de lymfevaten niet in staat zijn dit vocht af te voeren. Men schat dat er in Nederland minimaal 350.000 mensen zijn met enige vorm van lymfoedeem, waarvan 80% vrouw is.
Lymfoedeem ontstaat als de lymfevaten onvoldoende in staat zijn het vocht uit de weefsels af te voeren. Dit kan komen doordat er teveel vocht wordt aangemaakt of de afvoer van lymfevocht belemmerd wordt doordat het lymfesysteem niet (meer) goed werkt. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen twee soorten lymfoedeem:
Primair lymfoedeem: hierbij is sprake van een aangeboren afwijking van de lymfevaten en/of lymfeklieren. Dit kan komen doordat er te weinig lymfevaten, te brede lymfevaten, te smalle lymfevaten aanwezig zijn of er is een aandoening aan de lymfeknopen. Primair lymfoedeem kan zich ontwikkelen bij of kort na de geboorte, rond de puberteit of na het 35e levensjaar.
Secundair lymfoedeem: wordt veroorzaakt door beschadiging van een voorheen normaal lymfestelsel. Het is dus in tegenstelling tot primair lymfoedeem geen aangeboren afwijking. De beschadiging kan komen door bijvoorbeeld een botbreuk, verbranding, infectie, maar meestal is secundair lymfoedeem het gevolg van de behandeling van kanker, zoals bijvoorbeeld borstkanker. Door de operatie en bestraling worden de lymfeklieren verwijderd en/of beschadigd. Hierdoor kunnen de lymfeklieren niet meer goed het vocht afvoeren en kan lymfoedeem ontstaan.
Lymfoedeem is een chronische aandoening. Helaas bestaat er nog geen genezende behandeling. Hierdoor zijn de behandelingen gericht op het verminderen van de klachten die u ervaart. In sommige gevallen is de oorzaak te behandelen, zoals te weinig bewegen of overgewicht. Door deze oorzaken aan te pakken kan het lymfoedeem sterk verminderen. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Dan kunt u bij ons terecht voor een vrijblijvend intakegesprek. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen we samen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen.
Wij bieden de volgende behandelingen aan voor lymfoedeem:
– Manuele lymfedrainage (en/of mechanisch)
Overzicht overige huidaandoeningen
Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen en mooi en gezond houden!
Wij beantwoorden uw vragen graag en geheel vrijblijvend.
Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen.
Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen en mooi en gezond houden! Medical Beauty Center is zowel huid- therapeutisch als cosmetisch centrum.
Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen, meldt u dan hier aan voor onze digitale nieuwsbrief.
Contact opnemen of een afspraak maken.
Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen!